Måske er du ikke klar over det, men du kan faktisk rimelig nemt blive din egen folketingskandidat. Kunne du godt tænke dig at få din stemme hørt? Vil du gerne engagere dig politisk i den næste valgkamp? Det er faktisk både hurtig og let at blive kandidat til Folketinget. Vil du gerne blive klogere på, hvordan du kommer i gang? Så læs med her. 

Hvem kan stille op?

I Danmark er det faktisk sådan, at hvis du har ret til at stemme, så har du også ret til at stille op. Så hvad kræver det helt konkret? Jo, det kræver naturligvis at du er fyldt 18 og har dansk statsborgerskab. Derudover skal du også have en fast bopæl i Danmark – og det er faktisk alt. Hvis du har valgret, så er du også valgbar. Hvis du lever op til de overstående krav, så er du berettiget til også at stille op som folketingskandidat

Hvem vil du stille op for?

Nu handler det om, hvordan du gerne vil stille op i folketinget. Den mest normale og populære er at stille op som kandidat for et parti. Når du stiller op som en kandidat for et parti, så støtter du op om et allerede eksisterende parti, som du er politisk enig i. Den anden mulighed er at stille op som løsgænger. Her står du altså uden noget parti, og stiller kun op med dit eget navn. Denne måde at stille op på er ret usikker, og du skal have en rigtig stærk kampagne for at kunne hive stemmer ind. De sidste 28 år er der ikke blevet valgt en løsgænger ind i folketinget, så det er altså ikke nemt.

Opstilling med et parti

Hvis du gerne vil have succes med din fremgang i dansk politik, så er det bedre at stille sig op med et etableret parti. Alle partier i Danmark har deres egne optagelsekrav og regler for, hvem der kan stille sig op med dem. Naturligvis skal du sætte dig grundigt ind i partiets mærkesager og vision. De fleste kræver også, at du arbejde for partiet, før du søger om opstilling.